Leef de bedoeling, niet de regels

Werken heeft een belangrijke plek in ons leven. Het zorgt voor inkomen en we besteden er veel tijd van ons leven aan.

Belangrijk dat we ons daar goed bij voelen en heel blijven. Voor eigen belang, maar ook in het belang van ons allen. Een mooie uitdaging voor werkgevers en werknemers om dit optimaal te organiseren met oog voor alle belangen die daarin spelen. Hoe maak je dat doeltreffend? Wat voegt hier waarde toe en wat houdt ons weg van de bedoeling?.

Mijn werkend bestaan draait om het vinden van wegen om werkplekken waardevol te maken. Een plek waar je veilig bent, kunt zijn wie je bent en jouw draai kunt vinden. Ik werk met bedrijven, met cao partijen en beleidsmakers aan het uitzoeken van de manier waarop je dat doel zo goed mogelijk kunt bereiken. Ik maak verbinding tussen beleid en praktijk.

Dat doe ik op het terrein van Arbeid en Gezondheid: duurzame inzetbaarheid, veilig en gezond werk, werkdruk en sociale veiligheid, voorkomen van verzuim. Steeds met de vraag: “wat is er nodig om dit te laten slagen?” Dat is mensenwerk: van onderlinge verhoudingen op de arbeidsmarkt tot samenwerking binnen het bedrijf of een team. Wat bevordert het succes, wat zijn de belangen en hoe breng je die bijeen? Puzzelen met belangen en met de manier waarop je met elkaar communiceert daarover.

We doen zo veel waar we van aanvoelen dat het weinig oplevert omdat ‘het niet klopt’. Als je daar mee stopt, is er veel ruimte over voor de acties die er toe doen. Wat er al gedaan wordt, is een patroon uit het verleden dat succesvol was, anders zou het er niet zijn. Voor een ander resultaat is iets anders nodig. Mijn uitdaging is met opdrachtgevers patronen te ontwikkelen met een betere opbrengst. Van directie tot op de werkvloer. Met oog voor de voordelen van het bestaande en de moeite die nodig is voor iets nieuws.

Ik werk aan plannen en programma’s voor branches en bedrijven. Van ontwikkelen tot en met implementeren, sturen op het realiseren.