Landelijk Festival Duurzame Inzetbaarheid 2023

Author Image

Gaston Dollevoet

Geplaatst in: Inspiratie

Op het landelijk festival Duurzame Inzetbaarheid van 7 november 2023 hebben Mark Fleuren en Gaston Dollevoet beiden een workshop verzorgd. Het thema bij Mark was het oplossen van de zwaar werk puzzel. In de workshop die hij leidde, samen met Karin Proper van het RIVM, ging het er om de verschillende puzzelstukjes voor een succesvolle implementatie van oplossingen goed te leggen. Gaston leidde een interactieve workshop waarin de deelnemers aan de slag waren met verschillende manieren van kijken naar verzuimcijfers. Centraal hierin stond het werken met het onderscheid tussen werk- en privé gerelateerde oorzaken van ziekteverzuim en hoe je die als werkgever (met je bedrijfsarts) kunt beïnvloeden. Maar ook het berekenen van een juiste en passende ondersteuning in de vorm van bedrijfsarts capaciteit in het tijdens de re-integratie van medewerkers zodat wachttijden kunnen worden gereduceerd.

Workshop De zwaar werk puzzel oplossen

Workshopleiders: Mark Fleuren – Dexis Arbeid en Karin Proper – RIVM

Er zijn al heel veel (sectorale) oplossingen beschikbaar om zwaar werk te verbeteren, maar de praktijk is weerbarstig. Waarom lukt het niet om een beschikbare oplossing om zwaar werk aan te pakken succesvol te implementeren? Voor het doorvoeren van een verandering zijn er meerdere puzzelstukjes nodig die goed in elkaar moeten vallen. In deze workshop kijken we naar die puzzelstukjes en hoe je meer resultaat kunt behalen door aan alle stukjes aandacht te geven. Ook zoomen we in op een aantal praktijkvoorbeelden van bedrijven die met dit vraagstuk aan de slag zijn gegaan. Wat kunnen we daarvan leren?

Download presentatie: de zwaar werk puzzel oplossen

Workshop Tijd voor verzuimcijfers

Workshopleider: Gaston Dollevoet – Dexis Arbeid

Inzicht krijgen in verzuimoorzaken?
Er zijn een aantal veelgebruikte verzuimparameters zoals het verzuimpercentage, de meldingsfrequentie en de gemiddelde verzuimduur. Hoe kijk je naar deze cijfers en geven die antwoord op de vragen die je hebt?
In deze workshop kijken we naar de vragen die je wilt beantwoorden en hoe je aan de gegevens komt om werkelijk inzicht te krijgen. We gaan in op de interpretatie van de standaard verzuimcijfers maar ook op het benutten van vergelijkingen met externe bronnen.

Download presentatie: verzuimcijfers